Volg ons op Facebook
Op de hoogte blijven?

  • Kennisplatform
  • Duurzame energie
  • Opties
  • Aandachtspunten

Zonnestroom & Warmte opwekken

In een woning of bedrijfspand wordt dagelijks veel energie verbruikt. En dat verbruik neemt alsmaar toe. Denk aan energie voor verlichting, computers, het douchen, ruimteverwarming en het opladen van apparatuur. In Nederland komt veel van de benodigde stroom nog uit fossiele energie. Gelukkig is de duurzame energie bezig met een opmars. Dat komt omdat mensen minder afhankelijk willen zijn, minder maandelijkse energiekosten willen of een positieve bijdrage willen leveren aan ons klimaat. Lees hieronder over de voordelen en mogelijkheden van duurzame stroom en warmte.

 

Voordelen eigen energie opwekken

Toekomstbestendig en minder afhankelijk
Maandelijkse energielasten verlagen of verdwijnen
Positieve bijdrage aan ons milieu
Geen last meer van energieprijsstijgingen
De woningwaarde kan stijgen / makkelijker verkopen van de woning
 

Manieren van duurzame energie opwekking

Om duurzame energie op te wekken heb je een technische installatie nodig zoals bijvoorbeeld zonnepanelen, pelletketels, zonneboilers of een warmtepomp. Welk product het beste bij jou past, hangt af van je energiewens, beweegreden en situatie (woning / bedrijfspand). Zo wil de één volledig zelfvoorzienend wonen en de ander alleen gebruik maken van zonnestroom. Als je verder naar beneden scrollt dan vertellen we iets meer over de specifieke producten en waarvoor je het kunt gebruiken.
 

Pelletketel-buiten-extern-warmte-cv

Zonnepanelen

Deze oplossing is erg populair in Nederland en is ideaal om de stroomrekening te verlagen. Wat je je wel moet realiseren is het volgende: stel je werkt op dinsdagochtend en de zon schijnt. Jouw zonnepanelen wekken op dat moment stroom op. Als je geen accu of hybride-omvormer hebt, saldeer je. Salderen betekent dat je de opgewekte stroom 'opslaat' in het energienet. Zodra je avonds stroom nodig hebt, dan 'krijg' je dit uit het net. Echter de verwachting is dat de saldering regeling de komende jaren verdwijnt. Daarom is het opslaan van zonnestroom interessant. Dat kan bijvoorbeeld met een hybride-omvormer of een accu-systeem.
 

Pelletketels

Een pelletketel is een verwarmingsinstallatie die een huis of bedrijfspand verwarmt en/of zorgt voor warm (tap)water. Het systeem werkt op houtpellets en is een volwaardige vervanger van de cv-ketel. Een groot voordeel is dat je geen stook(gas)kosten meer hebt. Daarnaast zijn houtpellets minimaal 30% goedkoper dan gas. Wil je het verschil weten tussen een pelletkachel en pelletketel? Lees dan deze blog.
 

Zonneboilers

Met een zonneboiler maak je handig gebruik van de warmte van de zon. De zonnecollectoren voor op het dak bevatten een vloeistof die door de zon wordt opgewarmd. Die warme vloeistof geeft, gescheiden van het water, warmte af aan het water in de boiler.

 

Zelfvoorzienend, energieneutraal of energiezuinig?

Zoals je hebt gelezen is er van alles mogelijk. Belangrijk is om uit te zoeken welke oplossing(en) haalbaar zijn in jouw situatie en welke het beste passen bij jouw (comfort)wensen. Natuurlijk moet dit alles ook binnen het financiele plaatje passen. Het meest verstandige is om dit samen met jouw (huis)installateur te bespreken. Als hij/zij nog niet zoveel ervaring heeft met duurzame installatietechnieken kunnen ze ondersteuning zoeken bij leveranciers van duurzame oplossingen zoals Technea Duurzaam.