• Gasloos
  • Onafhankelijk
  • Duurzaam

Zelfvoorzienend, autarkisch of duurzaam wonen

Dat klinkt als ‘een-ver-van-mijn-bed-show’, maar steeds meer mensen willen een passief, zelfvoorzienend of duurzaam huis. Redenen zijn het minder afhankelijk willen zijn van energiebedrijven, fossielvrij zijn of gewoon omdat het goed voelt. Feit is dat de oplossing dichterbij, makkelijker en comfortabeler is dan het lijkt. Eén van onze referenten (Ate en Gerda uit Jelsum) vertellen op deze pagina ook kort over hun zelfvoorzienende Stelpboerderij.

 

Zelfvoorzienend met behoud van comfort

Zelfvoorzienend wonen betekent niet dat je inlevert om comfort. Integendeel! Een voorbeeld: als je bijv. een pelletketel gebruikt voor het verwarmen van je woning (incl. warm tapwater) en electrisch gaat koken, heb je geen gaskosten meer. Terwijl het huis wel aangenaam warm is en je niet op een rauwe wortel hoeft te kauwen. Je electriciteitvraag vang je bijv. op met zonnepanelen en je bespaart energie met een douche-wtw en energiemonitor Smappee.

Dit is slechts een voorbeeld. Iedereen heeft namelijk een andere wens of oplossing in gedachten. De één wil volledig zelfvoorzienend, de ander energieneutraal of kiest voor all-electric. We denken, ongeacht je wens, graag met je mee over een passende oplossing.

 

DSC_0710

Friese Stelpboerderij met duurzame energie

Eigen groenten verbouwen, buitenaf wonen en alleen maar duurzame energie gebruiken. Waarom? Omdat Ate en Gerda zich er goed onder voelen. Hun prachtige boerderij, pal aan de Dokkumer Ee, maakt helemaal geen gebruik van fossiele energie. Het 'zelfvoorzienende gevoel' willen ze graag delen. Ze starten daarom een duurzame B&B en er komen verschillende camperplaatsen op het terrein. Gasten kijken uit over de landerijen van Friesland, terwijl er gekookt wordt uit eigen tuin.