Volg ons op Facebook
Op de hoogte blijven?

  • Kennisplatform
  • Duurzame energie
  • Opties
  • Aandachtspunten

Douche wtw: warmteterugwinning uit warm douchewater

Gepubliceerd op 1 februari 2017
Douche wtw: warmteterugwinning uit warm douchewater

Wist je dat er 60 tot 80 liter water wordt gebruikt bij het douchen? En om al dat water op temperatuur (38 - 40 graden) te brengen, verbruikt de cv-ketel veel gas. Warm douchen is wel zo fijn, maar eigenlijk wel zonde dat al dat warme water naar het riool stroomt. Met de technologie warmteterugwinning uit douchewater hergebruik je echter de restwarmte van al die liters water. Hiervoor heb je een douche-wtw nodig. Op deze pagina meer over de voordelen, soorten en werking van deze warmtewisselaars. 
 

Hoe werkt warmteterugwinning uit warm douchewater?

De werking verschilt per douche-wtw. Bij de meest voorkomende wisselaar deShowersave QB1-21 werkt het zo:

Deze wisselaar bestaat uit twee buizen waarbij langs de binnenste buis het warme afval water stroomt. Door de hoge snelheid van het afvalwater ontstaat er een soort cyclone. Het warme afvalwater geeft de restwarmte daarbij af aan de buis, waardoor de koperen buis warm wordt. Langs de buitenste buis stroomt koud aanvoerwater wat geleidelijk wordt opgewarmd door de warme buis. 

Het koud leidingwater (ca. 10C°) wordt daarbij verwarmd naar bijvoorbeeld 27C°. Hierdoor is er minder heet water nodig op de douchemengkraan om de gewenste temperatuur (40C°)  te behalen.
 

Voordelen toepassing douche-wtw

  • Flinke energiebesparing en korte terugverdientijd
  • Minder CO2-uitstoot bij fossiel gestookte ketels
  • Hoger tapwater comfort bij bijvoorbeeld een warmtepomp
  • Energielabelverbetering

Leuk zo'n warmteterugwinningssysteem, maar welke soorten zijn er?

Zoals eerder vermeld zijn er diverse soorten douche-wtw's. Het belangrijkste verschil zit in de toepassing, zo heb je een

- douchepijp-wtw
- douchegoot-wtw

De douchepijp-wtw pas je toe als de badkamer zich op een hoger gelegen verdieping bevindt. Onder de douche (begane grond) heb je namelijk ruimte nodig voor een verticale koperen buis.

Een douchegoot-wtw wordt met name toegepast in gestapelde bouw zoals appartementen en flats. Of als je badkamer zich op de begane grond bevindt. In principe is de douchegoot-wtw precies hetzelfde als een normale doucheputje, maar heeft dan een warmtewisselaar. 
 

Werking_verticale_warmtewisselaar_douchepijp_wtw_warmteterugwinning

Besparing warmteterugwinning uit douchewater

Hier kun je vaak geen exact bedrag noemen. Het is namelijk sterk afhankelijk van:

- het type douche-wtw
- hoelang en hoe vaak er wordt gedouchd
- welke watertemperatuur er wordt gebruikt

Om toch een indicatie te geven: een gemiddeld gezin bespaart 50% per douchebeurt. Dit komt overeen met een besparing van 40 a 50m3 (of €35,- per persoon) per jaar. Een gemiddeld gezin bespaart daarmee per jaar €120 á €140 per jaar.

 

Kiwa certificaat voor douche-wtw

Om de kwaliteit van douche-wtw's te waarborgen, worden deze uitvoerig getest. Een professionele wtw heeft dan ook een KIWA rendementsverklaring. Dit toont aan dat het rendement, drukverlies en de klasse correct zijn en de testen zijn conform NEN 7120. Een voorbeeld van het rendement van de Showersave-QB1-21

rendement-douchepijp-wtw

Het rendement is een indicatie voor de EPC bijdrage. Een hoge efficiëntie geeft een hogere besparing aan en zal over het algemeen beter in de EPC-waarde scoren. Ook in de opvolger van de EPC, de BENG (Bijna Energie Neutraal Gebouw) is een belangrijke rol voor de douche-wtw weggelegd.
 

Technea Duurzaam, de leverancier van douche-wtw

In de wtw-wereld staan de douchepijp-wtw’s en douchegoot-wtw’s van Technea Duurzaam (leverancier) bekend als betrouwbaar en efficiënt. 
 

Soorten Douche-wtws

soorten-douche-wtw

Douchepijp wtw prijs

De prijs van een douchepijp-wtw ligt rond de € 480,-, dit is inclusief een aansluitset. Laat je de warmteterugwininstallatie door een installatiebedrijf uitvoeren, dan ben je ongeveer € 800,- euro kwijt. Uitgaande van een besparing van € 120,- per jaar, is de terugverdientijd gemiddeld 6 jaar.