Volg ons op Facebook
Op de hoogte blijven?

  • Kennisplatform
  • Duurzame energie
  • Opties
  • Aandachtspunten

Douche wtw: warmteterugwinning uit warm douchewater

Gepubliceerd op 1 februari 2017
Douche wtw: warmteterugwinning uit warm douchewater

Als je doucht dan gebruik je gemiddeld 60 tot 80 liter warm water. Al dat douchewater stroomt zo via het doucheputje richting het riool. Dat is natuurlijk zonde van alle restwarmte die het water bevat. Met een douche-wtw (ook wel warmteterugwininstallatie genoemd) hergebruik je die restwarmte om het energieverbruik flink te verlagen.

 

Warmteterugwinningssysteem, welke soorten zijn er?

Niet alle soorten warmteterugwinningsinstallaties kun je overal toepassen. Bevindt de badkamer zich op een bovengelegen verdieping? Dan is een verticale warmtewisselaar geschikt, ook wel de douchepijp wtw genoemd. Is de douche op de begane grond? Dan is een douchegoot wtw een oplossing. 

Voor grootverbruikers van warm douchewater zoals sportcomplexen, zwembaden of hotels is er een speciaal douchekanon, de Multivert. Dit zijn geschakelde douchepijp-wtw's zodat grote hoeveelheden warm water verwerkt kunnen worden.
 

Werking_verticale_warmtewisselaar_douchepijp_wtw_warmteterugwinning

Wat bespaar je met warmteterugwinning?

Dit is afhankelijk van het soort warmteterugwinningsysteem, maar gemiddeld bespaar je met warmteterugwinning 50% per douchebeurt. Dit komt overeen met een besparing van 40 a 50m3 (of €35,- per persoon) per jaar. Een gemiddeld gezin bespaart per jaar €120 á €140 per jaar.

 

De werking van een wtw installatie

Een wtw installatie (douche-wtw) is in een tegenstroomwisselaar waar koud leidingwater (ca. 10C°) wordt voorverwarmd naar 27C°. De cv-ketel hoeft zo minder heet water te leveren om de temperatuur naar bijv. 40 graden te brengen.  

De werking van een douche-wtw verschilt per type. Een koperen douchepijp-wtw bestaat bijvoorbeeld uit twee buizen. Langs de binnenbuis stroom warm douchewater en dat water geeft de restwarmte af aan de buis. Langs de buitenbuis stroomt koud aanvoerwater, wat geleidelijk wordt opgewarmd door de warme buis.

Bij een douchegoot-wtw stroom het warme afvalwater als een soort waterval over verschillende koperen buizen. Door deze buizen stroom het koude aanvoerwater wat zo wordt voorverwarmd.

 

Kiwa certificaat voor douche-wtw

Iedere douche-wtw hoort een Kiwa certificaat te hebben. De producten worden nauwkeurig getest door Kiwa Nederland in Apeldoorn zodat het rendement, drukverlies en de klasse correct zijn. De testen zijn conform NEN 7120. Een voorbeeld van het rendement van de Showersave-QB1-21 (voorheen Hei-tech V3-21):

rendement-douchepijp-wtw

Het rendement is een indicatie voor de EPC bijdrage. Een hoge efficiëntie geeft een hogere besparing aan en zal over het algemeen beter in de EPC-waarde scoren. Ook in de opvolger van de EPC, de BENG (Bijna Energie Neutraal Gebouw) is een belangrijke rol voor de douche-wtw weggelegd.
 

Technea Duurzaam, de leverancier van douche-wtw

In de wtw-wereld staan de douchepijp-wtw’s en douchegoot-wtw’s van Technea Duurzaam (leverancier) bekend als betrouwbaar en efficiënt. De douchepijp-wtw werd voorheen door Heitech in Emmen geproduceerd, maar tegenwoordig gebeurt dit bij QBlue. 

 

Soorten Douche-wtws

soorten-douche-wtw

Douchepijp wtw prijs

De prijs van een douchepijp-wtw ligt rond de € 480,-, dit is inclusief een aansluitset. Laat je de warmteterugwininstallatie door een installatiebedrijf uitvoeren, dan ben je ongeveer € 800,- euro kwijt. Uitgaande van een besparing van € 120,- per jaar, is de terugverdientijd gemiddeld 6 jaar.