Volg ons op Facebook
Op de hoogte blijven?

  • Kennisplatform
  • Duurzame energie
  • Opties
  • Aandachtspunten

Energiekosten, energiebesparing en energiegebruik van een pelletketel

Gepubliceerd op 30 januari 2017

In dit artikel vertellen we over hoeveel een pelletketel verbruikt en hoe je deze duurzame verwarmingsinstallatie kunt optimaliseren. Ook wordt uitgelegd wat voor invloed a-kwaliteit houtpellets hebben op het gebruik van de installatie.

 

Pelletketel combineren met boiler of buffervat

Om de levensduur van een pelletketel te verlengen, adviseren we om de biomassaketel uit te breiden met een voorraadvat of buffer. Een warmtebuffer zorgt er namelijk voor dat de pelletketel heel rustig, en op een laag vermogen, (moduleren) brandt. Dit reduceert het aantal starts en heeft belangrijke relatie met de lage onderhoud kosten. Het ander voordeel van een voorraadbuffer is dat je altijd warme radiatoren hebt én warm douchewater.

 

Energiekosten van een pelletketel

Het kunnen terug moduleren (modulatie) is een belangrijke eigenschap van een pelletketel. Biomassaketels die terug kunnen moduleren (Woodco kan tot 30%), besparen aanzienlijk in de energiekosten. Wanneer een 18kW pellet ketel terug moduleert naar 5,4kW, neemt hij 70% minder energie. 

 

Energiebesparing met een pelletketel

Al met al bespaar je met een biomassa pelletketel 20 tot 30% ten opzichte van een CV gasketel. De energiebesparing van een pelletketel nog meer vergroten? Dat kan met een buffervat en zonneboilercollectoren. Met zonneboilercollectoren kun je vanaf april t/m september gratis stoken. In oktober kun je de pelletketel aanzetten en eind maart gaat hij uit. Daarmee heb je 6 maanden per jaar gratis energie. Uiteraard lukt dit niet met een collector. Wij rekenen graag voor je uit hoeveel je hiervoor nodig hebt. Ervaring leert dat je met 4-5 collectoren al een heel eind op weg bent.

 

Goedkope houtpellets van invloed op prestaties

Van goedkope houtpellets weet je de herkomst vaak niet en deze leveren vaak meer gruis op. Dat betekent dat je meer pellets verbruikt en je ook vaker aan het schoonmaken bent. Het gebruik van goedkope pellets raden we daarom ook af. Maar hoe herken je a-kwaliteit houtpellets? Let op de keurmerken! A-label pellets zijn voorzien van het keurmerk:

- DINplus
- ENplus A1
 
Ook de afmeting speelt een rol. We adviseren om een maximale diameter van 6mm aan te houden (industriële pellets zijn vaak 8mm) omdat ze weinig gruis opleveren. Daarnaast is het vochtpercentage belangrijk. Een percentage van 8% is prima. Het gebruik van de juiste pellets bevordert namelijk de prestaties van de ketel, verlagen de onderhoudskosten en verlengen de levensduur van de ketel. 

 

Energiegebruik pelletketel

Het eigen energiegebruik van de pelletketel is laag. De ketel gebruikt energie voor de start, de automatische reiniging van de branderpot, warmtewisselaar en de pomp voor het laden van de buffer. De interne silo is goed voor  4-7 dagen warmte en warmwater, afhankelijk van een aantal factoren. Bijvoorbeeld de mate van isolatie, het seizoen en de kamertemperatuur. Met een externe voorraadsilo hoeft de pelletketel maximaal 2x per jaar gevuld te worden. Gemak, comfort en een continu warme woning zijn gewaarborgd.

 

Nog meer energie besparen met lage temperatuur verwarming

Wil je echt het maximale uit je verwarmingsinstallatie halen, kies dan voor vloerverwarming, wandverwarming of een knuffelmuur. Dit soort verwarmingselementen werken namelijk op lage temperatuur waardoor de pelletketel minder heet water hoeft aan te leveren. Gemiddeld bespaar je daarmee nog eens 20 tot 30% extra op de energiekosten.