Volg ons op Facebook
Op de hoogte blijven?

  • Kennisplatform
  • Duurzame energie
  • Opties
  • Aandachtspunten

Kosten pelletkachel of biomassa pelletketel

Gepubliceerd op 30 januari 2017
Kosten pelletkachel of biomassa pelletketel

Voordat je verder leest is het goed om te weten dat een pelletkachel 1 ruimte verwarmt zoals een studeerkamer. De prijs van een pelletkachel ligt tussen € 1.500 en ruim €4.000 euro.

Als je meerdere ruimtes wilt verwarmen, zoals een cv-ketel dat doet, dan heb je een pelletketel nodig. Men verwart deze vaak met de palletkachel. De a-kwaliteit ‘instapmodellen’ beginnen rond de €6.000 euro, exclusief BTW. Inclusief installatie, buffervat, pompgroep en modules betaal je rond de € 12.500. Op de pelletketels van het merk Woodco ontvang je €2500 subsidie, waardoor je rond de € 10.000 betaalt. 

Wat is een a-kwaliteit pelletketel?

Een a-kwaliteit pelletketel heeft een zeer lange levensduur en is gebruiksvriendelijk. Je hoeft minder vaak het as te verwijderen of de branderpot en warmtewisselaar te reinigen. Ook zijn deze ketels vaak uitgerust met een lamba-sensor. Deze laatste zorgt voor een optimale, schone verbranding van de houtpellets. Met als resultaat een zeer lage uitstoot van gassen. Bij de goedkope pelletketels ontbreken deze functies over het algemeen. 

 

ISDE subsidies voor biomassaketels (o.a. pelletketels)

Dit jaar, 2018, ontvang je vanuit de RVO (overheid) ISDE subsidie voor het kopen van een pelletketel. ISDE is de afkorting voor Investeringssubsidie Duurzame Energie. De overheid stimuleert mensen zo om af te stappen van het gas. Naast dat het verwarmen op houtpellets tot 30% goedkoper is dan gas, dringt het ook de CO2-uitstoot terug. 

  • Subsidie pelletketels tot 40kW = € 2.500 
  • Subsidie pelletketels vanaf 40kW = €2.500 + €110,- per extra per kW 
  • Voorbeeld 45kW pelletketel: €2.500,- + 5x €110,- = € 3.050

     

Waarom kiezen voor stoken op houtpellets?

Steeds meer mensen stappen af van aardgas. Ieder om een andere reden. De één door de aardbevingen in Groningen en de andere door de prijsstijging of omdat het meer en meer de norm wordt. Om af te stappen van gas zijn er meerdere opties. Elk met zijn eigen voordelen en nadelen. 

 

Andere blogs over houtpellets & pelletketels

Om je een goed beeld te geven van de mogelijkheden van duurzame energie, schrijven we met regelmaat artikelen. Hieronder vind je een aantal over houtpellets en pelletketels.