Volg ons op Facebook
Op de hoogte blijven?

  • Kennisplatform
  • Duurzame energie
  • Opties
  • Aandachtspunten

Warmterugwininstallatie (WTW) voor utiliteitsbouw

Gepubliceerd op 10 februari 2017
Warmterugwininstallatie (WTW) voor utiliteitsbouw

Om energie te besparen zijn er douche-wtw’s voor zowel woningbouw, gestapelde bouw en ook utiliteitsbouw. Met name bij die laatste zijn veel euro’s te besparen. In dit artikel vertellen we over de speciale warmterugwininstallaties van Technea Duurzaam: de Multivert. Deze geschakelde douchepijp-wtw is speciaal voor de utiliteit, ook wel douchekanon-wtw genoemd.

 

Douche-wtw voor grootverbruikers

Juist zorgcomplexen, sportcomplexen, zwembaden en recreatievoorzieningen gebruiken veel warm tapwater. In 2015 is daarom de EPC-eis (t.o.v. 2007) met 50% aangescherpt. De Rc-waardes (isolatiewaarde) van de thermische schil zijn daardoor sterk verbeterd. Echter de grote tapwater vraag blijft een doorn in het oog. Een warmteterugwininstallatie als de geschakelde douchepijp-wtw biedt voor grootverbruik uitkomst.

 

energiebesparing-zwembaden-sportcomplex-verzorging
energie-besparen-sportcomplex-kantine-voetbal
warmteterugwinning-installatie-grootverbruikers

Benutten restwarmte met een douche-wtw

Het kost veel energie (Q = m.c. ΔT.) om tapwater van koud naar warm te verwarmen. Het rendement van een installatie neemt hierdoor aanzienlijk af. De efficiency van de tapwaterbereider kun je verbeteren door de restwarmte van tapwater te benutten.  
 

Geschakelde douche-wtw, de Multivert

Als een voetbalwedstrijd is afgelopen en het team gaat douchen, dan wordt er veel warm tapwater verbruikt. En daarmee veel energie (kosten). Door de Multivert, geschakelde wtw-installatie, toe te passen benut je de restwarmte van dat warme afvalwater. 

Nadat het warme afvalwater door het putje stroomt, komt het terecht bij de warmtewisselaar. Het warme afvalwater geeft daarin de restwarmte af aan de koperen buizen. Aan de andere kant van de buis loopt koud aanvoerwater wat door de restwarmte wordt voorverwarmd. De cv-installatie hoeft zo veel minder heet water te leveren en de buffervaten ontladen minder snel. Dat betekent dat de verwarmingsunit minder vaak hoeft bij te springen.

 

douche-wtw-sportcomplex

Referentieprojecten

De Multivert is een veel toegepaste techniek om de energiekosten te verlagen. Zo ook bij de onderstaande projecten:

- Pranger Rosier PI Leeuwarden
- Harwig papiermolen Groningen (zwembad)
- Bevers Installatietechniek Sportfaciliteit
- Sportcomplex van Beunings Boys (zie foto)

 

Downloads van de Multivert

- Algemene flyer
- Bestektekst Multivert
 

De werking van de Multivert

De werking is vrijwel gelijk als de douchepijp-wtw voor de woningbouw.

- Afvalwater van de douches wordt opgevangen in een pompunit.
- Het warme afvalwater wordt via de pompbak naar de warmtewisselaars gepompt.
- In de warmtewisselaars wordt warmte aan het afvalwater onttrokken, waarna het water via het riool wordt afgevoerd.
- De warmte die aan het afvalwater wordt onttrokken, wordt overgebracht naar de verwarmingsunit.

De warmtewisselaar is uitgevoerd met een dubbele scheiding tussen afvalwater van de douches en het schone leidingwater, overeenkomstig de VEWIN/KIWA richtlijnen. De warmtewisselaar is een tegenstroomwisselaar waar koud leidingwater (ca. 10C°) wordt voorverwarmd naar 25C°. De cv-ketel hoeft zo minder heet water te leveren om de temperatuur naar bijv. 38°C graden te brengen.  

 

Assortiment Multivert

De Multivert is beschikbaar in drie lengtes en wordt geleverd met of zonder pompunit.

Soorten-douche-wtw-grootverbruikers

Het rendement is een indicatie voor de EPC bijdrage. Een hoge efficiëntie geeft een hogere besparing aan en zal over het algemeen beter in de EPC-waarde scoren. Ook in de opvolger van de EPC, de BENG (Bijna Energie Neutraal Gebouw) is een belangrijke rol voor de douche-wtw weggelegd.

 

Technea Duurzaam, leverancier van douche-wtw's

In de bestaande bouw, nieuwbouw, gestapelde bouw en utiliteit worden de douche-wtw's van Technea Duurzaam veelvuldig toegepast. Ze staan dan ook bekend als betrouwbaar en efficiënt. Interesse in een douche-wtw? Neem dan contact op met Technea Duurzaam via 058 - 288 47 39, of kijk op www.technea.nl.