Volg ons op Facebook
Op de hoogte blijven?

  • Kennisplatform
  • Duurzame energie
  • Opties
  • Aandachtspunten

50 euro meer voor energierekening in 2017

Gepubliceerd op 22 november 2016
50 euro meer voor energierekening in 2017

In 2017 betaal je als Nederlander minstens 50 euro meer voor de energierekening. Gas en stroom worden duurder omdat gemeenten extra belasting gaan heffen op stroomkabels en waterleidingsbuizen. 

 

Precariobelasting als oorzaak

De energie nota gaat omhoog door de zogenoemde precariobelasting. Dit is een belasting op kabels en leidingen, uitgevoerd door de gemeente. Iedere gemeente haalt daar per jaar ongeveer 2 miljoen euro extra belasting mee binnen. 
 

Woningen vs bedrijven

Voor huiseigenaren zal de 'schade' relatief meevallen, maar voor grootverbruiker van stroom en water zijn de gevolgen veel groter. Door de hogere belastingen kunnen de energiekosten van een bedrijf met 5 tot 10% stijgen. Voor de industrie en landbouw betekent dat miljoenen extra uitgaven. 

 

Duitsland-100%-Duurzaam

Belasting aanleg windparken en andere duurzaamheidsmaatregelen

Voor een gemiddeld huishouden gaat in 2017 de energierekening dus fors omhoog. Naast de extra netwerkkosten, stijgt namelijk ook de belasting om de aanleg van windparken en andere duurzaamheidsmaatregelen te betalen. De zogenoemde Opslag Duurzame Energie. Daarnaast is de verwachting dat de tarieven voor gas en licht volgend jaar ook gaan stijgen. 
bron: www.ad.nl

 

Zelfvoorzienend meer en meer de trend

Je ziet het steeds vaker, mensen die bewust afstappen van fossiele energie om zo minder afhankelijk te zijn van de grote energiebedrijven. Ze kiezen er bijvoorbeeld voor om hun woning voortaan te verwarmen met een pelletketel. Deze grote broer van de pelletkachel, zorgt op basis van houtpellets voor warm leidingwater en een aangenaam warm huis.

Voor de stroomvoorziening kun je in de zomer gebruik maken van zonnepanelen (+opslag) en in de winter zorgt de WKK pelletketel voor zowel warmte als stroom. Een WKK-ketel produceert namelijk een deel stroom door de verbranding van houtpellets. Ideaal voor als de zonnepanelen in de koudere wintermaanden weinig opbrengen. 

Neem contact op via 058 - 3030252 of voor een vrijblijvend gesprek over de mogelijkheden van een pelletketel / biomassa / houtpellets.