Volg ons op Facebook
Op de hoogte blijven?

  • Kennisplatform
  • Duurzame energie
  • Opties
  • Aandachtspunten

Warm water: zonneboiler, zonnecollectoren, houtgestookt fornuis en elektrische cv-ketel

Gepubliceerd op 7 januari 2016
Warm water: zonneboiler, zonnecollectoren, houtgestookt fornuis en elektrische cv-ketel

Wim: "Eén voor één vernuftige systemen om energiezuinig, energieneutraal of zelfs onafhankelijk te gaan wonen of werken. En als je onafhankelijk wilt leven zoals wij is ‘gratis’ warm water een must. In deze blog vertel ik hoe wij warm tapwater krijgen zonder gebruik te maken van gas of stroom uit het net."


Duurzaam douchen en huis verwarmen

Circa 25% van het energieverbruik is voor warmwater, ook wel tapwater genoemd. Gelukkig kun je met eenvoudige stappen dat verbruik al verminderen. Douche wat korter of minder vaak. Maar eigenlijk wil je dat helemaal niet. Je wordt er niet alleen schoon van, je knapt er mentaal ook van op. Heerlijk dus. Soms lijkt dat warm water nog wel een hogere eerste levensbehoefte is, dan een warm huis. Met een dikke trui kleed je je daar gewoon op. Een paar keer vrijwillig koud douchen. Daar word je een bikkel van en heeft ook wel iets. Maar verplicht koud douchen omdat er geen warm water is, is een ander verhaal. En zeker niet goed voor de harmonie in het huishouden.


Warm douchen en toch energieneutraal wonen?

Ons gezin wil uiteindelijk onafhankelijk worden van het energiebedrijf. Maar we willen ook warm blijven douchen. Hoe doe je dit dan? Veel mensen denken dan alleen aan een zonneboiler. Vernuftig systeem en werkt perfect als de zon schijnt. Alleen in december levert de zon maar een paar procent van de jaaropbrengst. En omdat wij onafhankelijk willen, betekent dat koud douchen! Bij ons volstaat een zonneboiler dus niet alleen. Het is immers in feite een ‘voorverwarmer’. De zon verwarmt vloeistof en daarmee het water in de boiler. Is de boiler niet warm genoeg? Dan komt de cv-ketel in actie. Deze voegt extra warm water toe en dat kost stroom of gas. Toch bespaart een zonneboiler al snel 50% op de energiekosten.


Houtgestookt-fornuis

Hout gestookt fornuis met CV-aansluiting

Wil je onafhankelijk of energieneutraal zijn, dan is alleen besparen niet genoeg. In december moeten wij ook door en juist in die maand doet de zon eigenlijk niks. Voor warm water hebben wij nu een houtgestookt fornuis met CV-aansluiting. In de winter koken wij dus op hout. En zo pakken we ook een andere grootverbruiker aan, de inductieplaat. Door het koken op hout wordt onze boiler (200L)warm. Eigenlijk moet deze zo warm worden, dat onze elektrische cv-ketel niet hoeft in te schakelen. Naast die 200 liter hebben we ook nog twee boilers van 1000 liter. Zodra de 200 liter water warm is, wordt de 2000 liter verwarmd. Die warmte gebruiken we voor het verwarmen van de woning. Met dat proces zijn we momenteel bezig en blijven het monitoren. Spannend!


Zonnecollectoren voor warm water in de zomer

En dan is het weer zomer. Dan wil je niet op hout koken want dan is het binnen zo warm. Daarom koken we in die maanden op de inductieplaat. Deze is aangesloten op onze zonnepanelen en dus gratis energie. Maar niet stoken betekent ook geen warm water. Daarom maken in de zonnige maanden onze zonnecollectoren het water warm.

Douchepijp-douchewtw-warmteterugwinning-douchewater


Douchepijp voor warmteterugwinning

Wil je energieneutraal of onafhankelijk wonen? Dan is het natuurlijk belangrijk om zoveel mogelijk energie te besparen, of te recyclen! Om de restwarmte van douchewater her te gebruiken is een douche-wtw geplaatst. Deze douchepijp levert ongeveer een besparing van 50% op.

Vind je het interessant hoe ons gezin stap voor stap energieonafhankelijk wordt? Blijf ons dan volgen via deze blogs. Heb je vragen? Stel ze dan hieronder of stuur een e-mail naar


Over Wim

Wim is Wim. Hij kent geen compromissen. Het is alles of niks. Het liefst wordt hij dan ook volledig onafhankelijk. Niet alleen energie technisch, maar ook op gebied van voedsel en de bank. Bij hem thuis lopen de kippen vrij op het erf rond, hij rijdt fanatiek op een elektrische fiets, heeft zijn eigen zwemvijver en geniet met volle teugen van de natuur. Via blogs houdt hij ons op de hoogte van al zijn avonturen.

Wim-klein-Freedom-Energy